عجیب ترین هواپیماهای تاریخ، داستان تلاش و پشتکار بشر و البته خلاقیت و کنجکاوی او را روایت می کنند. هواپیماهایی که برای هدف های مختلف و با اشتیاقی فراوان ساخته می شدند؛ اما گاهی چنان در چنبره شکست های مالی گرفتار می آمدند که اکنون تنها نامی از آنها در تاریخ هوانوردی بر جای مانده است. بی شک شکل این هواپیماها و تفاوت آنها با هواپیماهای معمول چیزیست که آنها را متمایز کرده است.
صنعت هوانوردی در طول جنگ های جهانی اول و دوم یک بازار بزرگ به شمار می آمد. تقاضا برای هواپیماهای جدید بالا بود؛ بنابراین طراحان و مهندسان نیز دست خود را برای خلق طرح های عجیب باز می دیدند. یکی از این طرح های عجیب متعلق به الکساندر لیپیش؛ نابغه طراحی هواپیما بود. شاید عجیب ترین هواپیمای تاریخ را بتوان هواپیمای موتوری او دانست. با نگاه کردن به این هواپیمای موتوری اولین سئوالی که برای ما پیش می آید، این است که چگونه مهندسان توانستند چنین اختراع عجیبی را از زمین بلند کنند. شاید سئوال مهم تر این باشد که چگونه طراحان هواپیما همچنان به ساخت چنین ماشین های پرنده عجیبی ادامه می دهند؟ به نظر می رسد پاسخ در این واقعیت نهفته باشد که در طول 100 سال گذشته، وجود این هواپیماهای عجیب به محققان امکان داده تا به بررسی بیشتر اصول فیزیکی آیرودینامیک پرداخته؛ ویژگی ها و تکنولوژی های جدید را امتحان کنند.
اما هواپیمای موتوری لیپیش چه شکلی بود؟ این هواپیما یک هواپیمای نشست و برخاست عمودی بود که به دسته هلیکوپترها و هواپیماهای ثابت بال تعلق داشت. نخستین پرواز هواپیما هم در سپتامبر 1972 اتفاق افتاد. علی رغم موفقیت آمیز بودن پرواز آزمایشی، ساخت و توسعه هواپیما به طور رسمی دو ماه بعد پایان یافت. به نظر می رسد که دولت آلمان غربی اشتیاق خود را به این پروژه از دست داده بود.
بالگرد کاموف کا 32 (KAMOV KA-32)
کا 32 که توسط شرکت هلیکوپترهای روسی کاموف طراحی و تولید شده، از هواپیمای نظامی کا 27 گرفته شده و نمونه های مختلف آن برای مأموریت هایی چون آتش نشانی، تخلیه نیروهای انسانی و حمل بارهای سنگین مورد استفاده قرار می گیرند. شاید یکی از دلایل گنجاندن کا 32 در لیست عجیب ترین هواپیماهای تاریخ، ساختار و شکل هم محور آن باشد که آن را متمایز کرده است.
هواپیمای کله چکشی پیاجیو (PIAGGIO P.1HH HAMMERHEAD)
شکل منحنی گونه نمونه هواپیمای آوانتی که در حقیقت خواهر هواپیمای پیاجیو شمرده می شود، توجه ها را به خود جلب کرده است. اما پیاجیو که به یک هواپیمای بدون سرنشین تبدیل شده است، بدون شک یکی از برجسته ترین انواع هواپیماهای آوانتی است که شکل عجیب و غریب دارد. این هواپیما که کار خود را از نمایشگاه صنعت هوایی پاریس در سال 2013 آغاز کرد، به خاطر توانایی پرواز در ارتفاع متوسط و تحمل بالای خود امیدهای زیادی را متوجه خود کرده است.
هواپیمای شرت اسکای ون (Short Skyvan)
هواپیمای سی اِس 7 که در بلفاست ایرلند ساخته شده، هواپیمایی با 19 صندلی است که بال های آن در بالای بدنه قرار گرفته و به صورت عمده برای جابجایی بار مورد استفاده قرار می گیرد. دلیل آن نیز شکل جعبه مانند آن است که هواپیما را در میان خلبانان به کَپَر معروف کرده است. گفته می شود که بین سال های 1963 و 1986، 153 نمونه از این هواپیما تولید شد. اگرچه اسکای ون همواره در لیست زشت ترین هواپیماهای جهان قرار داشته، توانایی خود را به اثبات رسانده است.
مک دانل ایکس اف 85 (McDonnel XF 85)
نام حقیقی این هواپیما گوبلین بود که قرار بود در بمب انداز بمب افکن های دوربرد بی 36 جا سازی شده و در صورت پرواز در محدوه خارج از اسکورت، نوعی محافظت برای بمب افکن ایجاد کند. به این شکل که درصورت شناسایی هواپیمای دشمن، گوبلین از طریق یک دهنه رها شده و پس از انجام کار خود نیز دوباره به دورن محفظه پرتاب بمب بازگردد. دو آزمایش برای این نوع هواپیما در پایان جنگ جهانی دوم در نظر گرفته شده بود، اما این پروژه به صورت کامل در سال 1949 متوقف شد.
هواپیمای بیچ استارشیپ (Beech Starship)
دیدگاه های متفاوتی در مورد هواپیمای بیچ استارشیپ ساخت کمپانی ویچیتا (Wichita) وجود دارد. برخی آن را یک نمونه زیبا دانسته و برخی هم آن را نتیجه یک طرح احمقانه می دانند. از بعد تجاری بی تردید هواپیماهای استارشیپ یک شکست تلقی می شدند، چرا که تنها 53 نمونه از آنها در سال های دهه 80 و 90 میلادی در بازار تولید شد. در سال 2003 نیز اداره هوانوردی فدرال تمام این هواپیماها را از بازار جمع آوری کرد تا آنها را اسقاط کند. چرا که زنجیره تأمین دیگر قادر به تأمین هزینه های آنها نبود.
هواپیمای Vought V-173
این هواپیماها که به آنها پنکیک های پرنده گفته می شد، در طول جنگ جهانی دوم طراحی شده و هواپیماهایی نظامی با نشست و برخاست عمودی بودند که بدنه پهنی مانند صفحه دیسک داشتند. شاید جالب باشد بدانید که تنها یک نمونه از این هواپیماها تولید شده و در سال 1942 نیز به پرواز درآمد. آخرین پرواز این پنکیک های پرنده در سال 1947 بود، وقتی که پروژه برای همیشه متوقف شد.
بوئینگ 747 ال سی اف (Boeing 747 LCF)
بوئینگ دریم لاینر 747 که نسخه سیاتل هواپیمای بِلوگا (Beluga) است، به سری 700-747 هواپیماهای بوئینگ تعلق داشته و یک درب محفظه ای بزرگ بر روی بدنه آن قرار گرفته است. این نوع هواپیما در اصل برای جابجایی اجزای دریم لاینر 787 بین هواپیماهای آزمایشی و نسخه نهایی هواپیماها در اِوِرت واشنگتن مورد استفاده قرار می گیرد. نخستین پرواز ال سی اف در سال 2006 بود.
هواپیمای Aviation Traders Carvair
در سال های دهه 60 میلادی، نقل و انتقال مسافران ثروتمند و ماشین های آنها یک تجارت بزرگ به شمار می آمد. در این میانه شرکتی به نام فرِدی لِیکر تصمیم بزرگی گرفت. این شرکت هواپیماهای داگلاس چهار موتوره دی سی را به هواپیماهایی برای جابجایی ماشین تبدیل کرد که ظرفیت 25 مسافر را در قسمت جلوی هواپیما داشت. کار وِیر نخستین بار در سال 1961 پرواز کرد؛ اما از آنجایی که از 21 هواپیمای ساخته شده، 8 تای آنها دچار حادثه شدند، قابلیت اعتماد آنها به شدت زیر سئوال رفته و برای همیشه از گردونه خارج شدند.
هواپیمای آدام اِی 700 (Adam A700)
در اوایل سال های 2000 میلادی و همزمان با اوج گرفتن فعالیت استارتاپ های صنعت هوانوردی، شرکت هواپیماهای آدام شروع به طراحی و تولید جت های ای 700 و ای 500 هایی کرد که قدرت خود را از پیستون می گرفتند. هواپیمای ای 700 شش صندلی و دو موتور اف جی 33 بر روی بدنه داشت. علاوه بر این آدام به یک جفت شی به شکل نازِل مجهز بود که بر روی بال های هواپیما جای داشتند و فرمان های دوقلوی هواپیما به آنها وصل بود. این هواپیمای عجیب نیز در سال 2008 ورشکسته شد.
هواپیمای ATG Javelin
قربانی دیگر شکست های پی در پی صنعت هوایی، گروه تکنولوژی هوانوردی بود که در کلرادو واقع شده و جت شخصی جاولین خود را در سال 2008 کنار گذاشت. در حقیقت در این سال شرکت ورشکسته شد. البته طراحی این هواپیما چندان هم زشت نبود اما از آنجایی که یک هواپیمای تجاری در شکل یک هواپیمای جنگی بود، کمی عجیب به نظر می رسید.
هواپیمای Rostislav Alexeyev Ekranoplan
این هواپیمای فوق محرمانه روسی متعلق به دوران جنگ سرد، در دهه 60 میلادی آغاز به کار کرد، اما در سال 1966 توسط سرویس اطلاعاتی آمریکا از آن رونمایی شد. هواپیمای روستیسلاف که به “هیولای دریای خزر” شهرت داشت، یک هواپیمای مخصوص جابجایی کارکنان با 8 موتور بود که توسط شرکت روستیسلاف الکسیف طراحی شده بود. هواپیمای فوق در حقیقت برای پرواز بر فراز آب و فرار از دست رادارهای دشمن طراحی شده بود. به نظر می رسد که تنها یک نمونه از این هواپیما مورد استفاده قرار گرفته باشد.
هواپیمای Edgley Optica
اپتیکا که در دهه 70 میلادی و به عنوان پروژه تحصیلی مهندسی مخترع بریتانیایی؛ جان اِدج لی؛ طراحی شده بود، از ویژگی های خاصی برخوردار بود. کابین خلبان این هواپیما به شکل یک حباب بود که در جلوی موتور و فن هواپیما تعبیه شده بود. در نتیجه خدمه می توانستند نمای افقی 270 درجه ای داشته و تقرببا نمای کاملی نیز به سمت پایین داشته باشند. این هواپیما در نمایشگاه صنعت هوایی آلمان در سال 2014 حاضر شده و توسط فردی نیز خریداری شد.
هواپیمای لاکهید مارتین پی 791 (Lockheed Martin P-791)
هواپیماهای لاکهید مارتین جدید در ادامه طراحی و تولید هواپیماهای ترکیبی ساخته شدند تا سرعت بالای هواپیما را با قدرت شناوری یک زیردریایی ترکیب کنند. در حال حاضر نیز این هواپیماها همچنان به فروش کامبو کرفت های خود ادامه می دهند. هواپیماهایی که گفته می شود که توان ماندن در ارتفاع 20 هزار پایی را برای بیشتر از سه هفته دارند.
هواپیمای Caproni Ca.60
فکر می کنید چند بال می تواند روی این هواپیما وجود داشته باشد؟ کاپرونی در حقیقت یک قایق پرنده بود که به عنوان نمونه ای آزمایش برای هواپیمای مسافربری بین قاره ای مورد استفاده قرار گرفت. این هواپیمای عجیب 8 موتور و 9 بال داشت و یک بار هم در ارتفاع 60 پایی پرواز کرد. هر چند که به سرعت به درون آب سقوط کرد، اما خلبان آن جان سالم به در برد.